Hitta rätta barntapeten online!

Tapetsering papperstapet


Hur tapetsera med vanlig papperstapet:

1. Kontrollera att alla tapetrullar har samma trycknummer. Annars kan färgerna skilja lite. Mät hur hög väggen är och skär till våderna. OBS! Ska tapeten mönserpassas måste ni ta hänsyn till det.
Lägg den första våden kant i kant med tapetbordet. Lägg några lätt förskjutna våder under. Detta gör att du lätt undviker lim på tapetbordet och slipper limkladd på tapetens framsida.

2. Icke förklistrad tapet – stryk ut limmet jämnt över tapetvåden, från mitten och ut mot kanterna. Snåla inte med limmet men lämna gärna ett par cm överst på tapetvåden, då slipper du limkladd i taket.
Tänk på att varenda oklistrad liten/stor fläck på tapetvåden blir en ”bubbla” på tapeten. OBS! Olika tapetkollektioner kräver olika limtyper. Håll tapetverktyget rent. Förklistrad tapet – rulla ihop varje våd för sig. Lägg våderna (en i taget) i ett tråg fyllt med vatten och dra sakta ut på ett tapetbord.

3. Vik ihop våden ¾ från överkanten och resten från nederkanten. Vik försiktigt så att det INTE blir ”nypveck”. Låt våden ligga och dra in i ca 5-8 minuter (om det inte anges annat). Låt alla våder dra lika länge.

4. Börja alltid med första våden vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna. Om det finns flera fönster i rummet börjar man i söderläge eller vid det fönster där morgonljuset börjar komma in. För att få våderna lodrätt behöver man mäta ut en lodrät linje. Fäst övre halvan av första våden och var jättenoga med att den hänger lodrätt. Släpp försiktigt ut våden. Försök inte vrida en påklistrad våd (den går lätt sönder). Lossa den helt från väggen och börja om istället. Loda vid dörrar, fönster och hörn så att det inte blir snedare och snedare.

5. Försäkra er om att våden fäster ordentligt vid underlaget genom dra tapetborsten uppifrån och nedåt, från mitten av våden och utåt mot kanterna. Alla blåsor måste bort. Pressa inte för hårt bara, då kan man råka pressa ut lim på tapetens framsida.
Om det skulle komma lim på tapetens framsida torka genast bort med en fuktig svamp. Inget gnugg utan ordentligt med vatten. Håll tapetverktyget rent.

6. Grundregeln är att tapetvåderna ska sättas kant-i-kant. Om det står att överlapp (sk trådkant)rekommenderas sätter man våderna några (2-3) mm över den förra.
När man kommer fram till kontakter så tapetserar man rakt över hålen. OBS! Ni slog väl av strömmen till rummet!

7. När man kommer till ett innerhörn så skär man av våden så att den fortsätter ca 1 cm in på nästa vägg. Nästa våd sätts med överlapp ända in till hörnet. Var noga med att få den nya våden lodrätt. När man kommer till ett ytterhörn låter man våden gå ca 1-2 cm runt hörnet. Nästa våd överlappar, men inte från mitt på hörnet, utan ½ cm in på nästa vägg. Genom att göra så riskerar man inte att riva upp kanten om man råkar gå emot den. Även här kontrollerar man att våden kommer lodrätt.

Lycka till!