Hitta rätta barntapeten online!

Tapetsering non wowentapet


Hur tapetsera med non wowentapet:
(För tapeter där man limmar direkt på väggen.)

1. Kontrollera tapetrullarna så att de har samma trycknummer. Slå av strömmen i rummet! (Vattnet i klistret är strömförande.) Ta bort kontakter och strömbrytare.

2. Limma på väggen ungefär 2-3 våder brett (ca 1-1,5 meter). Var noga så att hela väggen är täckt med lim (om du missar en fläck får du en ”bubbla” på tapeten). Pensel är ett bra komplement till roller där det är svårt att komma åt.

3. Börja alltid med första våden vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna. Om det finns flera fönster i rummet börjar man i söderläge eller vid det fönster där morgonljuset börjar komma in.
Sen finns det två tillvägagångssätt vid uppsättning.

a. Fäst tapeten vid taket och ”rulla” ner tapeten utmed väggen. Loda så att det blir rakt. Rulla tapeten ända ner till golvet. Fixera våden mot den limmade väggen med tapetborste eller tapetverktyg innan du skär av.
OBS! Kontrollera mönstret innan du börjar ”rulla” och klistra. Vissa tapeter är tryckta för att rullas nerifrån och upp!

b. Lägg tapetrullen i en skyddslåda på golvet och dra upp tapeten upp till taket. Fäst tapeten vid taket och loda så att den är rak. Fixera våden mot den limmade väggen och skär sedan av nertill.

4. Loda första våden noga så att det blir rakt och fint. Inte heller dessa tapeter går att dra eller vrida när de väl är påklistrade. Ta istället bort en sned våd och börja om från början. Loda vid dörrar, fönster och hörn så att det inte blir snedare och snedare.

5. Försäkra er om att våden fäster ordentligt vid underlaget genom dra tapetborsten uppifrån och nedåt, från mitten av våden och utåt mot kanterna. Alla blåsor måste bort. Pressa inte för hårt bara, då kan man råka pressa ut lim på tapetens framsida. Om det skulle komma lim på tapetens framsida torka genast bort med en fuktig svamp. Inget gnugg utan ordentligt med vatten. Håll tapetverktyget rent.

6. Tapeten ska sättas kant i kant, samt över hålen för strömbrytare och vägguttag. Man skär rent efteråt medan tapeten fortfarande är fuktig.

7. När man kommer till ett innerhörn så skär man av våden så att den fortsätter ca 1-1,5 cm in på nästa vägg. Limma väggen lite drygt en vådbredd runt hörnet. Limma även den 1-1,5 cm på framsidan av den våd som går in på nästa vägg. Nästa våd överlappas ända in i hörnet. Loda så att det fortfarande är rakt.

När man kommer till ett ytterhörn låter man våden gå ca 1-2 cm runt hörnet. Nästa våd överlappar, men inte från mitt på hörnet, utan ½ cm in på nästa vägg. Genom att göra så riskerar man inte att riva upp kanten om man råkar gå emot den. Även här kontrollerar man att våden kommer lodrätt.

Lycka till!